Tagi

, , , ,

Na ostatni, świąteczny numer “Sielskiego życia” skusiłam się spontanicznie. Bynajmniej nie dlatego, że jestem stałą czytelniczką – świąteczny nastrój zachęcił mnie do kupna, bo w piśmie tym nie ma raczej zbyt wiele do czytania, więc zawsze czuję przy nim niedosyt. Na łamach znalazło się jednak kilka przepisów, a jeden z nich postanowiłam wypróbować jeszcze przed świętami. Mowa oczywiście o cieście korzennym, które już na pierwszy rzut oka wydało się całkiem proste w przygotowaniu. Podjęłam więc wyzwanie.

001

Składniki na ciasto:
– 200g masła
– 200g cukru
– 1 opakowanie cukru waniliowego
– 3 jajka
– 250g mąki
– 1 opakowanie proszku do pieczenia (dałam mniej, około 4 łyżeczek, całe opakowanie to jednak za dużo)
– 2 łyżki przyprawy do pierników
– 100ml mleka

Składniki na lukier:
– 150g cukru pudru
– 1 łyżka cynamonu
– 3-4 łyżki wody
– trochę białej czekolady startej na tarce do posypania z wierzchu

002

Najpierw ubijamy mikserem masło na puszystą masę (dobrze więc, żeby masło było odpowiednio miękkie), stopniowo dodajemy cukier zwykły i waniliowy oraz jajka. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i przyprawą do pierników do misy z masą maślaną, dodajemy mleko i miksujemy wszystko razem dopóki nie powstanie gładkie ciasto.
Keksówkę (moja miała wymiary 30x12cm) natłuszczamy i posypujemy bułką tartą, napełniamy ją ciastem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na około 50-60 minut (u mnie starczyło 50 minut). Wyciągamy ciasto, pozwalamy mu odetchnąć w formie 20 minut, a następnie wyjmujemy je na kratkę, żeby dalej stygło. Wychodzi z formy bez kłopotu, także z metalowej, wystarczy ją tylko przechylić i potrząsnąć.
Na koniec przygotowujemy lukier ucierając cukier puder z cynamonem i wodą, i smarujemy nim ciasto. Na wierzch ścieramy trochę białej czekolady (tyle, ile chcemy), żeby zdążyła przykleić się do lukru.

Ciasto jest naprawdę dobre, bardzo zasmakowało moim Rodzicom (a Mama nie przepada za piernikami, więc nie była nastawiona entuzjastycznie). Zostało ocenione jako lekkie i odpowiednio słodkie, ma też ładny kolor i obłędnie pachnie. W moim odczuciu jednak jest trochę zbyt mocno polukrowane. Ze 150g cukru pudru wyszła mi miseczka lukru, której nie zużyłam w całości, myślę więc, że następnym razem zrobię go trochę mniej.

008

009

Jeśli tylko potrzebujecie szybkiego ciasta na święta, to je polecam, bo jest proste w przygotowaniu i niezbyt czasochłonne. :) Idealne gdy nam się spieszy!

012

Reklamy